dimarts, 13 d’octubre del 2009

Àgora



La historia

Egipto es aún una provincia romana y aunque los dioses paganos son todavía la religión oficial hay también numerosos judíos y los cristianos, aunque perseguidos, son cada vez más numerosos. En ese convulso mundo, tras un enfrentamiento entre paganos y cristianos, éstos, con el permiso del emperador de Roma, se harán con las riendas de la ciudad y destruirán los numerosos tesoros de la biblioteca. Hypatia, con la ayuda de sus discípulos, entre ellos su esclavo Davus, que se disputan su amor, tratará de preservar el conocimiento acumulado durante siglos a la vez que se interroga sobre las órbitas celestes.

«Estoy como un niño con zapatos nuevos», decía Amenábar antes de la primera proyección. Su nerviosismo se calmó tras la ovación que recibió el filme. «Esta ha sido mi película más ambiciosa, pero también la que mejor he llevado durante el rodaje. Ha sido sobre todo un viaje de exploración al pasado», señaló.

La cinta muestra el momento en que los cristianos dejaron de ser perseguidos para convertirse en perseguidores, primero contra los paganos creyentes en los dioses romanos y después contra los judíos. «Hay una conexión política con la actualidad», aseveró el director. «Tanto entonces como ahora hay dos mundos en crisis, con un enorme grado de desarrollo pero con una sociedad que se está desintegrando», agregó.

Amenábar ha utilizado la astronomía para «contar la historia de una mujer, de una ciudad y de una civilización». Ágora pasa de contemplar la Tierra desde el cosmos a detenerse en una hormiga y, en un determinado momento, mostrar las calles y hombres de Alejandría como un inmenso hormiguero, vistos desde las alturas de las calles. Es, sobre todo, una historia de aventuras.


A partir d'ací si no has vist la pel·lícula millor no llisques més.

Àgora dóna una lectura actual de la societat, a mi hem va fer pensar i veure com ara uns quants anys després seguim amb la mateixa història. No només la religió cristina, perquè jo crec que ell ha agafat aquesta història per mostrar-nos com ha sigut el ésser humà i com ara en els nostres temps no estem tan lluny, evolucionem molt poc a poc.

El meu primer punt, seria la correlació de la brutalitat del home, l'ambició de poder i la justificació dels mitjans per arribar a una finalitat. Ara trobem dirigents polítics que encara es fan servir del populisme, sobre tot l'extrema-dreta, per aconseguir suports. No cal anar a països d'Àfrica o Orient, per trobar "líders" fanàtics que volen oprimir a la dona o als individus amb diferents creences o de diferent raça. Aquestos moltes vegades s'instal·len al front del país i fan tot el possible per ostentar-lo el major temps possible.

El tracte a la dona, en els temps d'ara seguim trobant "tribunals" que condemnen dones a morir lapidades, també trobem molts països on les dones estan oprimides pels poders religiosos i obligades a vestir d'una manera etc.

I finalment trobaríem com un pensament vol imposar als altres que el seu, no tolerant als que no pensen com ells i creant un ramat d'ovelles dispostes a seguir al lider fins on faja falta. Per observar aquestos fenòmens ara no cal anar tan lluny com als països d'orient mitjà, si no ací mateixa ens trobem a un partits polítics o amb uns dirigents que tenen un seguidors que els segueixen cegament sense dubtar, ni questionar-se el que fan.